duminică, 16 iunie 2013

BUCĂTĂRIA E OGLINDA UNEI FEMEI





BUCĂTĂRIA E OGLINDA UNEI FEMEI


sursa foto: tumbrl.com
O femeie poate fi „studiată” după propria ei bucătărie. După cum sunt aranjate vasele, cât de curate sunt, dacă are veselă nespălată, dacă masa e curată, dacă robinetul strălucește, dacă fiecare lucru își are locul său. Modul de organizare, de gândire, felul de fi al unei femei, se oglindește perfect acolo unde ea gătește. 

Printre vesela mai mult trântită decât aranjată, regăsești neglijența femeii. Printre buretele de bucătărie vechi, murdare și slinoase, îi ghicești neatenția față de detalii și lipsa grijii față de casă și sine. Ușile murdare ale mobilei, podeaua nespălată, plină de fărâmituri, oare nu trădează că această femeie este habarnică și nu se implică în totalitate, ci le face pe toate doar pentru că trebuie? 

Și dimpotrivă, vasele toate aranjate după mărime și formă, demonstrează că femeie care e gospodină în această bucătărie, e corectă și calculată. Mobila curată, frigiderul fără mirosuri neplăcute, podeaua curată, oare nu arată cât de grijulie e această femeie? Cât de punctuală e și că reușește pe toate să le facă cu multă implicare.

O bucătărie poate spune despre gospodina sa multe. Că e dezorganizată și nici la bucătărie nu are loc pentru toate, le împrăștie și le mută dintr-un loc în altul. E la fel de haotică și în viață, iar panica și isteria îi sunt caracteristice. Sau o bucătărie cu prosoapele mereu curate, proaspete, aranjate la locul lor, cu o față de masă imaculată, paharele curate (și fără etichete demne de muzee, mă întreb cum asemenea „gospodine” spală vasele dacă etichetele de pe ele au ani și ani de zile?), mâncarea gătită, aragazul curat, oare ce spun toate astea despre o femeie?

Dacă vrei să-ți cunoști iubita, prietena sau pe oricare altă femeie, intră pe neașteptate în bucătăria ei. Fă-o de mai multe ori, pentru că o poți prinde într-o dezordine exact atunci când face curat sau într-o zi când nu a reușit să le pună pe toate la locul lor.

Multe în casa noastră vorbesc despre noi, femeile, înafară de bucătărie. Albiturile dacă sunt curate, proaspete, călcate sau nu, chiar și frecvența cu care le schimbăm cu altele curate. Faptul dacă ne permitem să ne culcăm în alt ceva decât pijama sau dacă ținem neapărat să dormim în albiturile de pat. Cum ne sunt aranjate hainele în dulap, ce cărți avem în bibliotecă, dacă le avem în general, cum decorăm casa, animalele domestice, plantele de cameră, biroul și ordinea sau dezordinea de pe masa acestuia... toate vorbesc despre noi, stăpânii acestora. Dar totuși nimic în casă nu caracterizează mai bine o femeie, decât bucătăria unde ea e gospodină și unde e foarte curat sau foarte mârșav.